söndag 27 september 2009

SKA TURACON FÖRSVINNA? eller: ”HUR SKA MAN VETA OM EN PERSON ÄR VIKTIG?”

Här i landet är status viktig. En viktig person identifieras av en röd fjäder i mössan. Inte vilken röd fjäder som helst. Inte en målad fjäder. Det är en vingfjäder från en turaco som gäller – Bannerman’s turaco. Man måste ju veta om personen är förmer än vanliga medborgare. Annars kan man riskera att inte visa tillbörlig respekt. En viktig persons status kan bara markeras med en fjäder från en riktigt unik fågel.
I lördags vandrade Lena och jag runt sjön Awing. På jakt efter turacon. Bannerman’s turaco. Den fågeln finns bara här i ett mycket begränsat område i Kamerun. Det är en endemisk art. Ingenstans mer i världen finns den. Vi hade tur. Vi såg den två gånger och hörde flera ropa. Turacon är en vacker fågel klädd i blått och grönt. Och så de röda, åtrådda vingpennorna. De vingpennorna kan bli turacons öde...

”Hur ska man annars kunna veta om en person är viktig?” sa min vän. Jag försökte antyda risken att turacon kan riskera att utrotas för att man envisas med att använda dess fjädrar för att markera sin egen viktighet. Då fick jag det självklara svaret. ”Hur ska man annars kunna veta…?”

Självkänsla är viktig! Vi samlar gärna ”fjädrar i hatten” – både i Kamerun och Sverige! Fjädrar – det är sådant som ska synas av andra. Finns det kanske andra sätt….? Hänger ’värdighet’ samman med vad andra ser- eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar