tisdag 8 september 2009

HUR TÄNKER DU FIRA ÅTTONDE SEPTEMBER?

Jag tänker fira i Awing! Med literacyteamet! Rapport kommer i slutet av vecka. Tills dess påminner jag om detta tidigare inlägg:
"DU KAN INTE LÄSA!"
Blev du provocerad? Förolämpad? Läsa det här? Självklart, säger du. Det är väl en mänsklig rättighet att kunna läsa? Man har väl gått i skolan? Självklart!?

Inte för alla. En av fem vuxna kan idag (2009) inte läsa! Av dem är mer än 65 % kvinnor. 75 miljoner barn i skolåldern går inte i skolan.
Men du har rätt: Att kunna läsa ÄR en mänsklig rättighet! Tänk dig in i läget, att du inte kan läsa – och aldrig kunnat det. Du har aldrig fått en chans! Var skulle du vara då idag?

Läskunnighet är grundläggande för att bekämpa fattigdom, minska barnadödligheten, dämpa befolkningstillväxten, åstadkomma jämlikhet mellan män och kvinnor, åstadkomma bestående utveckling. Och för att skapa fred och rättvisa. Är det någon idé att fortsätta listan. Eller räcker det? Testa varje påstående ovan och se om det stämmer…

UNESCO har inrättat den 8 September som ” International Literacy Day” för att fira att det finns 4 miljarder läskunniga människor i världen idag! Och för att påminna om att målet ännu inte uppnåtts – läskunnighet åt alla! Visste du detta om den 8 september?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar