torsdag 4 februari 2010

NU STANNAR ELEVERNA KVAR EFTER LEKTIONEN OCH BYGGER ORD!



Att göra ord och meningar är som att bygga en mur eller ett hus av tegelstenar!”
Så sa vi, då träklossarna introducerades för lärarna i läsklasserna på lärarkursen för ett par månader sedan. Vi övade hur man skulle använda dem. Wilfred var läraren som fick ansvaret att testa metoden i sin undervisning.

”Hur har det gått med klossarna?” frågar jag projektledaren Richard. ”Det har blivit succé. Nu använder Wilfred klossarna både i vuxenklasserna och på lektionerna i skolan!” förklarar han. ”Eleverna stannar kvar efter lektionen och försöker bygga ord med klossarna!”

Så nu har vi beställt ett stort parti klossar som ska räcka till alla 24 klasserna i Mbengwi. Tack vare att vänner i Malmbäck lovat stödja projektet. Nu planerar vi för en satsning på att trycka upp och marknadsföra all litteratur som någonsin producerats på meta språket. Det är ett spännande arbete. Ska berätta mer om det senare. På måndag ska teamet mötas och planera.

Läsundervisningen är viktig för utvecklingen. Den kräver material att läsa. Bra läsmaterial. Material om hälsa, malaria, HIV/aids, odling, affärer, vattenrening, Bibeln, lokala ordspråk, berättelser, sånger…

En utmaning. Men lite rädd är jag. Rädd att det inte ska finnas medel att göra det som behöver göras.
Att vi måste prioritera bort några viktiga bitar.

Men vi måste våga försöka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar