tisdag 9 juni 2009

”Vi har aldrig sett Awing uppifrån förr!”

De var fascinerade, Bibelöversättarna, att se sin egen bygd
i bergstoppsperspektiv. Det var i lördags. På förmiddagen innan regnet kom. Hela byn kunde man inte se. Awing är stort och bebyggelsen slingrar sig in bakom utskjutande bergsformationer..

Där nere arbetar ett hängivet team med att översätta Bibeln till Awing språket. Någon har upplåtit ett hus till gruppen att användas som kontor. Massor av människor väntar på resultatet…

Lukasevangeliet jobbar man med nu – ett arbete som tar tid. Översättningen ska testas ute i samhället för att se att folk förstår vad man skrivit. Sedan ska den granskas av en speciell översättningskonsult och revideras….

Dessutom pågår ett enträget ALFABETISERINGSPROGRAM i skolor och kyrkor. Tala om folkbildningsarbete!
Många ungdomar och vuxna får chans att lära sig läsa och skriva sitt eget modersmål. De unga går ju i skolan och lär sig engelska. Men många vuxna kan varken läsa eller skriva. Här gör teamet ett stort arbete. Många som kan läsa hjälpligt ställer också upp för att lära andra. Men det finns svårigheter. Folk har inte råd med en läsebok som kostar 17 kronor. Läraren får skriva på svarta tavlan i halvmörka utrymmen. TÄNK OM man kunde sponsra med lite böcker! TÄNK OM!

Awing är ett av de språkteam jag, Roland, har till uppgift att hjälpa att bli än effektivare i sitt alfabetiseringsarbete. Genom att träna dem i planering och ”management”. Nyligen hade vi seminarier i tre dagar om detta. Jag försöker också inspirera och motivera dem på andra sätt. Allt detta kallas ”team building”! Det är ett härligt teamet att arbeta med! Nu planeras en veckolång serie seminarier för Literacylärarna.Det ska handla om undervisningsmetoder och management av literacykalsser.
Men i lördags var vi med Bibelöversättarna/alfabetiseringslärarna på bergsklättring – bara för att vara tillsammans! På måndag ska jag åka till Awing igen och ha en dags ”workshop”. Det ska bli roligt!
Ikväll är Lena är borta i byn Bafumen – som vanligt. Hon kommer tillbaka på torsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar