onsdag 22 september 2010

OLIKA VÄRLDAR?

Ljust rum med moderna tapeter.  Färgsammansättningen perfekt. Skön fåtölj i hörnet med läslampan välplacerad och underbart skön fotpall. Fransarna på mattan fint uträtade. Blomkrukor i fönstren. Orkidéer i höga moderna glaskrukor. Persiennerna riktigt vinklade för att skydda mot solen. Platt-TV. Video. DVD-spelare. Öppen spis med gnistskydd och tillhörande utrustning. Lampor i taket som kan regleras så att ljuset gradvis ökas eller minskas. Små trevliga vägglampor. Laptoppen på bordet uppkopplad via trådlös internet. Heminredningstidningarna väl staplade på den lilla hyllan under bordet. Bokhyllan välfylld. Böcker om trädgårdsdesign. Biltidningar. Datatidningar.

Köket nyss utbytt. Nya fräscha skåp. Färgkombinationen väl genomtänkt. Silikonskarvarnas färg passar bra till kaklet. Spisen startas genom ett lätt på en digital punkt. Kaffebryggare. Espressomaskin. Alla köksmaskiner som man måste ha. Energisnålt kylskåp. Lika stor frys. Diskmaskin. Mikro.

Badrummet med glasvikdörrar för duschen. Duscharmatur med häftiga funktioner. Varmt och kallt blandas som man vill ha det. Tvättmaskin och torktumlare och badrumsskåp och golvvärme och automatisk fläkt och uppvärmd handdukstork och…

På verandan fina urnor med hortensia och utsökta utebelysning. Stenläggning av brunaktigt trädgårds-tegel. Fint lagt i speciella mönster. Precis som det ska vara. Åkgräsklipparen i boden. Bilen parkerad utanför knuten.
…………………..

Jordgolv och jordväggar. Lerigt och blött under regntiden. Torrt och dammigt under torrtiden. Små gluggar till fönster. Mörkt. Klumpigt bord gjort lokalt. Fotogenlampa. Kanske. Skynke för dörren. Dörren kan stängas med hänglås på natten. En bred säng för flera personer. Ett skynke att dra över sig.

Köket ute i ett speciellt jordhus. En uppbygg ställning att lägga pytsar och grytor på. Eldstad mitt på golvet. Tre stenar med plats för en gryta.  Röken från eldstaden får ögonen att rinna. Under taket, svart av åratals rök, hänger majskolvarna på tork. Små pallar att sitta på då man skalar sötpotatis och stöter de gröna bladen. Man sitter tillsammans och skalar och förbereder maten. Vad samtalar man om?

Latrinen en bit bort bland buskarna. Hål i marken. Skyddat av planerade växter. Inget tak. Blött då det regnar. Flugor. Lukt.

Badrummet bakom ett skydd av flätade blad. Man står på några stenar och öser vattnet över sig. Kallt vatten. Eller varmt som kokats över elden med . Vattnet hämtas i hinkar – någonstans en bit bort. Kanske i en kran som byn försetts med. Kanske i bäcken. Kanske i ett vattenhåll. Barnens  jobb.

Kolsvart på natten. Inne och ute. Skyfallet dånar öronbedövande mot plåttaket. Marken kring huset blir en sjö. Kommer det in?

Olika världar. Fysiskt skilda. Vi tillhör alla någon av dem. Ingen värdering i detta. Bara ett konstaterande. Ett ofrånkomligt faktum.

Man ska inte tala om skilda världar i den globaliserade tidsåldern. Det är inte modernt. Men… ändå. Om man sett båda? Vad får det för konsekvenser?

Men finns det kanske ytterligare en dimension att utreda – den mänskliga?  Kring de tre stenarna i köksröken och i det nyrenoverade IKEA köket med ny spis – där levs liv. Där finns människor med värderingar, attityder, ambitioner, drömmar, kunskaper, strävan, kamp, glädje, skratt, sorg, sjukdom, framgång…

Vem kan analysera allt detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar