onsdag 22 september 2010

CHOKLAD? SJOKLAD? SKOKLAD? SKJOKLAD? STJOKLAD?

Choklad! Hur stavar du det? Vilken bokstavskombination ska man välja för  det s.k. sj-ljudet i svenskan. Som bekant har det blivit lite olika för olika ord. Till alla skolbarns förtvivlan. Choklad. Skjorta. Skärbräde. Chans. Stjärna. Skjuts…

Hade det inte varit fint och trevligt om man istället frågat de små barnen – o alla vuxna denna enkla fråga: Vad tycker ni vi ska väljs för stavning för det här ljudet?

Vilken tur Lena har! Nu får hon vara med från början och föreslå och diskutera en viss stavning för de olika ljuden som förekommer i Mmen! Efter mer än ett års arbete med att analysera språket Mmen är nu ett alfabet klart. Lena åker dit några dagar varje vecka nu och testar det med en grupp personer som troget samlas.

Det är förstås inte bara att stava med ”svenska” bokstäver . Flera ljud kräver egna symboler som inte finns i vårt alfabet.

Det roligaste arbetet ligger nog framför. Just nu har de börjat samla olika ordspråk som de skriver ner. Ordspråken är en viktig del av de afrikanska språkens kulturskatt. Så nu övar de på att skriva ner dem.

Snart ska de börja skriva ner små berättelser. Kanske en del av dem kommer att kunna användas senare då alfabetiseringsarbetet börjar – dvs. då man kan börja att ordna läsklasser i modersmålet  för folket i Bafumen.

Från den grupp som nu lär sig skriva på sitt modersmål, kommer säkert en del att kunna bli lärare i dessa läsklasser!  En spännande utmaning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar