söndag 11 april 2010

FÖR FÖRSTA GÅNGEN I VÄRLDSHISTORIEN BLEV DET NÖDVÄNDIGT!

Biografier över ”stora” personer har skrivits i mängd. Vad intressanta de kan vara! De berättar om födelsen, barndomsförhållandena, uppväxt, kamp, livsmål och bedrifter. Fascinerande och lärorikt.
Men en sak måste vi acceptera: Berättelsen tar slut där livet slutar. Kanske citeras personens sista ord. Kanske ges en stämningsbild av hur det var då allt var över.

I en berättelse om Albert Einstein står det: ”Slutet var varken patetiskt eller olyckligt .’Jag har slutfört mitt arbete här på jorden’, sade han utan självömkan… En söndagskväll låg några maunuskriptblad på hans sängkant….Tidigt på morgonen brast aortaväggen och han dog”

När personen är död och begravd finns inget mer att tillägga. SISTA KAPITLET ÄR SKRIVET!
Han eller hon talar inte mer! Reser inte mer! Uträttar inget mer! Hur älskad - eller hatad – personen än varit så är det slut nu…. Möjligtvis kan det skrivas kommentarer och utvärderingar om konsekvenserna av personens liv. Men i övrigt är det slut.

Matteus skrev också ett slags ”biografi”. Om Jesus. Förfäderna, Födelsen. Kort om barndomen. Kamp och frestelse. Dopet. Undervisning, visdom och talekonst. Mättandet av hungriga. Tecken utöver det vanliga. Anspråk. Konflikt och hat.

I kapitel 27 når berättelsen slutet: Avrättning. Förödmjukelse. Anspråkens antiklimax. Ännu ett liv är slut! Graven stängs till! SISTA KAPITLET I ÄNNU EN LIVSHISTORIA. SOM ALLTID ÄR GRAVEN SLUTET!
INGET MER ATT TILLÄGGA!

Det är här vi gör den fantastiska upptäckten: DET FINNS ETT KAPITEL TILL – EFTER DET SISTA!
Matteus 28.
FÖR FÖRSTA GÅNGEN I VÄRLDSHISTORIEN BLEV DET NÖDVÄNDIGT ATT FATTA PENNAN EN GÅNG TILL – FÖR ATT SKRIVA ETT NYTT KAPITEL! Inte en fotnot bara. Inte bara en kompletterande kommentar om något bortglömt. Inte en ytterligare analys av ett visst skeende i personens liv.

ETT NYTT KAPITEL OM ETT VERKLIGT NYTT LIV! Fienderna var bestörta. De hade ju sagt: ”Det är slut nu!” Men här är alltså mannen igen!

Matteus måste ha haft inspiration då han skrev! Vilket scoop! Och faktum är: Hade det inte varit för kapitel 28 – då hade vi inte haft några andra kapitel heller! Inte ens en ordinär biografi. Om inte graven skakats om… Om ingen kunnat ropa: ” HAN ÄR INTE HÄR! HAN HAR UPPSTÅTT! (Matt 28:6)
”VARFÖR SÖKER NI DEN LEVANDE BLAND DE DÖDA?”(Lk 24:5)

Det nya kapitlet handlar om uppståndelse och liv och hopp därigenom.

Mycket irriterande var det redan från början. I filmen ”Jesus från Nazareth”, som gått på svensk TV, säger tempelöversten då han kommer in i den tomma graven : ”Nu börjar det…!” Bortförklaringarna. Förnekandet. Teoretiserandet. Filosoferandet. Spekulerandet…

FÖR ANDRA HAR DET BLIVIT LIVETS VÄNDPUNKT.

Än idag är uppståndelsepåståendet ett irritationsmoment . I Aftonbladet och bloggar speglas detta ännu i april 2010.Se också här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar