fredag 17 december 2010

IDAG KOM ALMANACKAN!

Den 17:e december 2010!
GOD JUL ALLA MMEN-TALARE OCH NI ALLA SOM LÄSER DEN HÄR JULHÄLSNINGEN!

  Den första bok som tryckts på språket mmen med det nya alfabetet, som Lena jobbat för att få fram, fick vi i våra händer idag! Oj, vad efterlängtad den är, almanackan för 2011!  Den är redan framme i Bafumen och man kommer säkert att börja sälja den imorgon. Priset blir 300 francs (4 kr).

  De sista månaderna har Lena jobbat med en grupp personer i byn Bafumen för att testa det nya alfabetet genom att skriva ner texter på mmen. I processen upptäcker man vilka stavningar som fungerar. Diskussionerna är många om detta!

  Entusiasmen hos deltagarna i testgruppen på 10-12 personer är stor. Eftersom de flesta är lärare samlas man på eftermiddagarna två gånger i veckan.  Ordspråk är en viktig del av kulturen i Afrika. Därför har man börjat med att skriva ner en samling på ca 60 ordspråk. Arbetet med att skriva material till textböcker för kommande läsklasser pågår också för fullt!
  På tur att tryckas är en illustrerad plansch med alfabetet. Den kommer att vara oerhört populär som startpunkt då man vill lära sig läsa.

Vi ser tillsammans med människorna i Bafumen fram mot att det ganska snart nästa år ska bli möjligt att starta mer systematiska läsklasser där. Dels i skolorna, dels för vuxna.  Men då måste först läseböckerna finnas färdiga.  Lärarna kommer förstås att komma från den grupp som nu jobbar så flitigt med språket.

  Roland har arbetat mycket under året på att utarbeta en projektplan för ett nytt alfabetiseringsprojekt . Där ska man inte bara lära sig läsa, utan också lära sig saker som kan förbättra livsvillkoren: hur man skyddar sig mot och behandlar olika sjukdomar, hur man renar vatten, gör kompost till odlingen, föder upp djur, startar en ”business” … Mänskliga rättigheter kommer att vara en viktig komponent också: barnäktenskap, arvsrätt, trafficking, barnkonventionen och mycket mer.

  I november undervisade Roland några veckor på baptisternas teologiska seminarium en dagsresa norr om Bamenda. Det är en stor skola. Kursen handlade om ”Literacy Program Management”. Den ingår som en del av ett mastersprogram för översättare.  Intressant att träffa den gruppen och inspirera för den stora betydelsen av alfabetisering!

  Innan vi åker hem för gott till Sverige i juni 2011 hoppas vi hinna se många läsklasser igång i Bafumen och att ett bra ”functional literacy” -program ska fungera på de platser vi planerat.

1 kommentar: