fredag 10 december 2010

EN GRAMMATIK FÖR PINYIN! EN ORDBOK FÖR META!

Två års intensivt arbete! Jonas har jobbat i Mbengwi. Bott i ett gästhus rum. I veckan blev meta-ordboken med flera tusen ord klar. På ett språk som var fullständigt okänt för Jonas för två år sedan!
På lördag blir det offentlig ”launching” av boken i den nya bokhandeln – The Literacy Promotion Centre - vid marknaden Tat utanför Mbengwi! Då ska vi vara där…

För två år sedan visste Magdalena inget om pinyinspråket. Då började hon forska i hur pinyintalarna använder sitt språk. Forskade. Dokumenterade. Skrev. Nu har hon lämnat in ett manuskript på en pinyingrammatik!  Folk har alltid formulerat sig. Grammatiken har varit ”omedveten”. Nu finns den beskriven i skrift. Det höjer statusen på ett språk då det finns nedskrivet. ”Vårt språk är värt något!”

Igår avtackades både Magdalena och Jonas för sina insatser av kollegerna här i Bamenda och av CABTAL’s ledning. Imponerande insatser. Väl värda beundran och uppskattning.  

Ändå är inte detta slutmålet. Deras förhoppningar är att materialet ska komma att vara viktiga byggstenar i en fortsatt utveckling av de båda språken. Så att nya böcker kans skrivas. Böcker som man kan lära sig saker från…

”Jag kommer kanske tillbaka. Jag ser ett behov. Det finns fler språk som väntar…!”

Det är viktigt att se bakåt. Men fortsättningen ligger alltid framför. Kanske här. Kanske någon annanstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar