lördag 26 februari 2011

GENIALISK FÖRETAGSIDÉ!


Arbetslösheten är stor i Kamerun. En siffra säger 30%. Sanningen är att det inte finns några säkra uppgifter.  Högre än 30% måste den ändå vara! Många unga går utan sysselsättning.  Dyker ett  jobb upp är ansökningarna många.  Samtidigt är uppfinningsrikedomen stor då det gäller att hitta på försörjningskällor. Häromkvällen fick jag höra om en företagsamhet jag inte hade en aning om förut! Smart faktiskt.

Så här är det. Majoriteten av alla bilar i Bamenda är gula taxibilar. Importerade Toyotor vars glansdagar för länge sedan är över. Vägarna här tär på fordonen. Hur som helst: på nätterna parkerar förarna sina bilar på bensinstationerna.  Mot ett par hundra francs (ca 3 kronor) har man bilen tryggt vaktad över natten.

Tätt, tätt står bilarna på bensinstationen.  Här kommer affärsidén in i bilden. Bilarna utnyttjas nämligen som hotell!  Personer som inte har råd att ta in på hotell kan, mot en billig penning på ca 3 kronor, få sova i en taxibils baksäte. Där kan man låsa om sig och veta att det dessutom finns en vakt i närheten. Bagaget tar vakten hand om och låser in någon annan stans. Allt för att förminska rånrisken i nattens mörker.

Resenärer som kommer med bussen från Douala eller Yaoundé sent på kvällen eller natten kan vilja undvika att i mörkret ta sig till något hotell. Rånrisken finns ju alltid. Bamenda är en ganska stor stad. Och mörk på natten. Då är taxihotellet en bra lösning!

Taxihotell! Mycket smart! Ville bara nämna det. Många söker ju företagsidéer även i Sverige.

1 kommentar:

  1. Var det mig ni tänkte på? ;-) /varma hälsningar Sven

    SvaraRadera